pondělí 23. září 2013

Pilové kotouče nejen na dřevo a kovy

Pilové kotouče na řezání různých materiálů

  • řezání plastových desek a plexiskla
  • řezání lehkých a barevných kovů
  • tesařské spoje na střešních konstrukcí

Řezání plastových desek a plexiskla

Na desky z PVC, plastů a plexiskla je nutné použít co nejtenčí pilové kotouče s jemnými a co nejostřejšími zuby. Na kotoučové pile se nastaví co nejmenší otáčky, jinak se materiál velkým teplem začne tavit a řez bude roztřepený. Kotouč nemá řezaným materiálem procházet o více než 3 mm, řezat se musí bez přerušení a podle vodítka. Některé hmoty tvoří dlouhé spirálové třísky, které mohou zalepit ventilační mřížku pily a proto se doporučuje vždy pracovat s odsáváním na piliny a prach. Laminované nábytkové desky (např. s vrstvou PVC) se řežou z rubové strany. Tím se zmírní nebezpečí vytrhávání povlaku na líci.

Řezání lehkých barevných kovů

Používá se jen speciálních pilových kotoučů s jemnými zuby a negativním úhlem čela. Při práci je nutné chránit oči ochrannými brýlemi před odletujícími ostrými třískami. Profil se musí začít řezat na mělčí straně. Při dělení U-profilu nelze řez začít na otevřené straně, která se při zařezávání kotouče prohne a zuby pilového kotouče by se mohly vylomit. Delší profily se musí dobře podložit a upnout, aby se nerozkmitaly nebo neprohnuly tlakem kotouče, což obvykle způsobuje jeho zaseknutí nebo nebezpečné vyhození kotoučové pily ze záběru.

Tesařské spoje s kotoučovými pilami

Kromě dělení a přířezů fošen, hranolů a trámů lze i poměrně těžkou kotoučovou pilou opracovat zakončení trámů šikmými a sdruženými řezy pro složité tesařské spoje na střešních konstrukcích jako např. šikmé řezy a zářezy při osedlání nárožní krokve na vaznici nebo spoje trámů přeplátováním, zapuštěním, čepováním, kampováním (spoj kolmých a šikmých prvků bez zeslabení) a osedláním, při kterých se uplatní přesné sdružené řezy.

1 komentář:

  1. Děkuji moc za přínosný článek. Já osobně mám nejraději obráběcí cnc stroje a to proto, že je to takové více technické a je to takový tvrdší řekněme "sport". Se dřevem, to já nerad makám! :-D

    OdpovědětVymazat