pátek 17. května 2013

Frézy s NR a HR profilem

Nastavte těmto nástrojům větší posuv

čelní hrubovací fréza na kov BernardoFrézy s NR a HR profilem (dále jen hrubovací frézy) nejsou žádnou horkou novinkou. V Evropě jsou běžně užívány delší dobu a v současné době tento typ dále modifikován povlaky nebo aplikován na nástroje ze slinutých karbidů.

Použití hrubovacích fréz

Hrubovací frézy vynikají při operacích s úběry velkého množství materiálu. Neboť u těchto fréz můžeme nastavit posuv o 100 - 140% větší než u fréz dokončovacích. Důležitá je pevnost obráběného materiálu. Hranicí pro použití hrubovací frézy je pevnost obráběného materiálu 900 MPa. Pro nižší pevnost je vhodná fréza s NR profilem, pro vyšší zase fréza s profilem HR, který je jemnější a lépe odolává vysokým zatížením.

Přeostřování hrubovacích fréz

čelní hrubovací fréza na kov Bernardočelní hrubovací fréza Bernardo

 
Čelní válcové hrubovací frézy Bernardo

Hřbety zubů hrubovacích fréz (NR, HR) jsou podbroušeny, proto tyto frézy ostříme pouze na čele zubů. Při tomto způsobu ostření dochází ke zmenšování jmenovitého průměru frézy. Aby byl zajištěn stejný úběr materiálu na čele každého zubu frézy (jinak by mohlo dojít k nerovnoměrným záběrům nástroje při obrábění a vzniku vibrací) ostříme tyto frézy zásadně na CNC bruskách. Výjimku tvoří frézy s pouze přerušeným ostřím, které ostříme na čele a hřbetu zubu.

Žádné komentáře:

Okomentovat